De Breimeisjes.nl
Sint en Piet
wegwijzer
Deze gehaakte Sint en Piet met paard zijn gemaakt naar het patroon van Annemarie Arts, uit het boekje van de gelukspoppetjes. Meer gelukspoppetjes gehaakt door de Breimeisjes zijn o.a. hier te zien.
Inmiddels zijn er "eigen"Pietjes gehaakt, hangers. De inspiratie is gevonden via Pinterest bij de blog "haken en zowat meer" Hier is de Breimeisjes-versie!
Gezicht:
Haak met "pietenbruin" een cirkel. Begin met een magische cirkel (of 2 lossen) en haak hierin (of in de eerste van die 2 lossen) 6 vasten.
Je haakt verder spiraalsgewijs en meerdert iedere toer 6 steken:
toer 2: in iedere vaste 2 vasten (12)
toer 3: in elke 2e vaste 2 vasten (18)
toer 4: in elke 3e vaste 2 vasten (24) etc.
Ik haakte totdat ik 48 vasten had. Ik liet de meerdering in iedere toer verspringen, zodat ze niet precies op dezelfde plaats komen. De vorm wordt dan ronder. Als je precies op dezelfde plaats meerdert, wordt de vorm zeshoekig.
Kraag:
Toer 1: hecht aan met wit in de voorste lussen aan de onderkant en haak vasten. Blijf meerderen, ik deed het zo: haak 3 vasten, in de volgende steek 2 vasten, dan 8 vasten, in de volgende steek 2 vasten en dan nog 3 vasten. Keer het werk en haak 1 losse.
Toer 2: haak 5 vasten, in de volgende steek 2 vasten, dan 9 vasten, in de volgende steek 2 vasten, en dan tot het eind van de kraag vasten. Keer het werk.
Toer 3: 3 lossen, 1 vaste, tot eind van de kraag. Afhechten.
Haar:
Ik haakte met zwart een randje haar bovenop het gezicht, als het ware in de laatste toer, steeds 3 lossen en 1 vaste. Laat ongeveer twee steken tussen het haar en de kraag vrij.
Muts:
Toer 1: haak met een andere kleur in de voorste lussen aan de bovenkant een aantal vasten. Dit is naar eigen inzicht en mag best een beetje scheef. Ik haakte er 18. Keer het werk en haak 2 losse.
Toer 2: haak nu met halve stokjes, in de eerste steek 3 halve stokjes, dan 5 x 1 half stokje, in de volgende steek 3 halve stokjes, 5 x 1 half stokje, in de volgende steek 3 halve stokjes, 4 x 1 half stokje, in de laatste steek 3 halve stokjes. Keer het werk, haak 2 lossen.
Toer 3: haak in elke steek 1 half stokje, alleen op de middelste groepjes meerderingen haak je 3 x achter elkaar 2 halve stokjes. De laatste paar steken van de toer kun je vasten haken. Afhechten.
Een pluim/veer maakt het helemaal af! (Haken? 9 lossen, daarop 1 hv, 1 v, 1 hstkj, 2 stkj, 1 hstkj, 1 v, 1 hv.)
Ogen:
Begin met wit, 2 lossen. In de eerste losse 4 vasten, waarbij je de laatste omslag van de 4e vaste met zwart doet. Dan met zwart 2 vasten, waarbij je de laatste omslag met wit doet. Hecht af, met de begin en eind draadjes zet je de ogen op het gezicht.
Mond:
Met rood haak je een mond bovenop het gezicht, de draad is onder het werk. Je kunt het ook borduren.
Aan de achterkant heb je nu heel veel losse draadjes. Die van de muts en kraag hecht je af, van de andere kun je een stuk afknippen.
Haak nog een cirkel, zo groot als het gezicht, dit mag in een andere kleur! Haak met geel deze cirkel aan de achterkant, gebruik van beide cirkels de achterste lussen. Je kunt nu "oorringen" haken door zo'n 7 lossen te haken op de stukjes tussen het haar en de kraag. Of doe het met bruin en haak dan op de stukjes boven de kraag een paar halve stokjes of stokjes, dat zijn dan de oren.
Bij het aan elkaar haken kun je aan de bovenkant een ophanglusje haken van 30 lossen. Als je rond bent met haken, hecht je af en werk je de draadjes weg.
Het patroon:
Naar boven
Vragen of opmerkingen? Mail ons! info@debreimeisjes.nl
Liefs van De Breimeisjes!
debreimeisjes.blogspot.nl

thuis
de Breimeisjes
contact
wegwijzer